DEMİR ÇELİKTE KIPIRDANMA BAŞLADI

Ege Demir ve Demirdisi Metaller Ihracatçilari Birligi Baskani Yalçin Ertan, demir çelik ürünlerinde iç ve dis talepte hareketlenme görüldügünü belirterek, ABD'nin gümrük vergisi koymasindan kaynaklanan boslugun rahatlikla doldurulacagini, iç piyasada da talebin artarak sürmesini beklediklerini söyledi.

EGE Demir ve Demirdisi Metaller Ihracatçilari Birligi Baskani Yalçin Ertan, AA muhabirine, döviz kurlarindaki dalgalanma nedeniyle iç ve dis satislarda bir süre durgunlugun yasandigini ancak son 2-3 haftada sektörün yeniden kendine gelmeye basladigini belirtti.

Özellikle Filipinler ve Singapur'un basi çektigi bir talep artisinin bulundugunu, Uzak Dogu pazarina yüklü sekilde mal göndermeye basladiklarini anlatan Ertan, Peru, Sili ve Ekvador'dan gelen siparislerle Güney Amerika pazarinda da iyi durumda olduklarini kaydetti.

Kuzey Afrika ve Avrupa pazarlari için de rakamlarin geçen yilin önünde seyrettigine isaret eden Ertan, ABD'nin ikinci kez gümrük vergisi karari uygulamasi nedeniyle bu pazarda duraklama yasandigini ifade etti.

Ertan, Türk demir çelik ve alüminyum ürünleri için ilk olarak haziran ayinda gümrük vergisi artirma karari alan ABD'ye ihracatin artarak devam ettigini ancak 13 Agustos'ta alinan ikinci gümrük vergisi kararinin satislari durma noktasina getirdigini dile getirerek, su bilgileri verdi:

"ABD Baskani Trump'in aldigi vergi karari ve bu pazarin sektör için önemine iliskin kamuoyunda abartili yorumlar yapildi. Türk demir çelik sektörü için ABD, 1,9 milyon tonluk bir pazar. Çok önemli bir rakam degil, bunu her halükarda baska pazarlara satabiliriz. Zaten demir çelik ihracatinda da bir aksama yok. ABD'nin boslugunu dolduracak sekilde bir seyir izliyoruz su anda."


KAYNAK : http://www.hurriyet.com.tr